top of page
Yazarın fotoğrafıMavi Çam Anaokulu

2023 Kasım Ayı Veli Mektubu

Güncelleme tarihi: 13 Haz

Turuncu bir kasım ayından herkese merhabalar! Bu ay için daha önce deneyimlemediğimiz, bizim için de ilk olacak bir tema seçtik. Kasım ayı temamız: Taşlar! Çocuklarımız bahçede taşlarla çok keyifli vakit geçiriyor. Hatta siz de bilirsiniz, ceplerinde bazen eve götürmek için taşlar oluyor. :) Biz de bu ilgilerini bir öğrenme fırsatına çevirip onlara farklı bir bakış açısı kazandırmak istedik. Hadi sizinle detaylı bir şekilde bu ay yapacaklarımızı inceleyelim!

İlk haftaya (30 Ekim-3 Kasım) taşlar hakkında hazırlanmış bir duyu masasıyla başlayacağız. Burada çocuklarla taşların şekli, dokusu, rengi gibi özellikleri hakkında konuşacağız. Günün devamında "Taş taş üstüne" adlı geleneksel oyunu birlikte oynayacağız. Salı günü keyifli bir günlük yaşam becerileri çalışmamız olacak. Çocuklarımızla bahçeden topladığımız taşları temizleyeceğiz. Sizlerle yaptığımız veli görüşmelerinde çocuklarımızın desteklenmesi gereken yönleri hakkında konuşurken neler yapabileceğinizi soruyorsunuz. Bu sorulara çoğunlukla cevabım, gelişim alanlarının en güzel okulda, diğer çocuklarla birlikte en üst potansiyeline ulaşacağı oluyor. Siz sadece çocuğunuzu dinleyin, öpün, koklayın ve onunla oyun oynayın. Fakat günlük yaşam becerileri tam da çocuk, hayatın olağan akışına dahil edildiğinde, doğal sorumlulukları üstlendiğinde gelişiyor. Buna da kısacık değinip çarşamba gününe geçmiş olayım. :) Çarşamba gününe bir soruyla başlayacağız: “Taşlar canlı mı?” Bakalım çocuklarımız bu konuda ne düşünüyor. Günün kalanında ünlü “Bil bakalım kim?” oyununun taşlarla olan versiyonunu oynayacağız. Çocuklarımız ikili eşleşecek ve doğru sorularla arkadaşının taşının hangisi olduğunu bulmaya çalışacak. Haftanın devamında taşları sınıflandırıp sanat etkinlikleri, okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri ve matematik etkinlikleri gerçekleştireceğiz.

Kasım ayının ikinci haftasının (6-10 Kasım) ilk iki gününü yine taşlarla geçirdikten sonra temamıza ara verip 10 Kasım çalışmaları yapacağız. Pazartesi günü değerli/yarı değerli taşları inceleyip sınıfımızda tuz ve şekerle bir fen etkinliği gerçekleştireceğiz. Salı günü ise “Taş dedikleri var ya” kitabı eşliğinde taşların kullanım alanlarına yoğunlaşacağız. Atatürk'ü anma haftasıyla ilgili öğretmenlerimin güzel planları var. Sürprizi çok da bozmadan temelde şunları söyleyebilirim. Atatürk'ü yalnızca isim olarak ezbere anlatmak istemiyoruz. Çocuklara aktarılacak kronolojik olaylar dizisinden ibaret bir şey değil çünkü. Yaptığımız etkinliklerle Atatürk'ün insana, doğaya, hayvana, barışa, dünyaya dair bakış açısını ve düşüncelerini aktarabilme çabasında olacağız. Umarım çabalarımız güzel sonuçlar doğurur. :)

Üçüncü hafta (13-17 Kasım), pazartesi ve salı günü heykeller üzerine yoğunlaşacağız. Heykel nedir, heykeltıraş kime denir, konuştuktan sonra farklı nitelikte heykeller yapacağız. Sizler de ön verandadaki sergimizde çocuklarımızın yaptığı harika çalışmaları görebileceksiniz. Bir de çocuklarımıza (büyük gruplar) Duchamp'ın meşhur pisuvar heykelinin fotoğrafını gösterip büyük gruplarla bunun bir sanat eseri olup olmadığı üzerine bir soruşturma gerçekleştireceğiz. Çarşamba gününden itibaren artık taşların toprak olma sürecine geçiyoruz. Bu süreci aktarırken fen etkinliklerinden bol bol faydalanacağız. Geçen yıl kasım ayında çılgın saç günü yapmıştık. Hepimiz neşeli saçlarımızla çok eğlenmiştik. Bu yıl da 17 Kasım Cuma gününü çılgın çorap günü ilan ediyoruz! :) Zaman yaklaşınca size hatırlatma yapıp detaylardan bahsedeceğiz.

Ayın dördüncü haftasının (20-24 Kasım) ilk günü ayın temasına uygun olarak MTA Müzesi'ne gitmeyi planlıyoruz. Gerekli izinleri aldıktan sonra süreci detaylı bir şekilde sizinle paylaşacağız. Salı günü ise bir velimiz, çalıştığı laboratuvardan bize farklı nitelikte taşlar getirip çocuklarla keyifli etkinlikler gerçekleştirecek. Bu iki gün için çok heyecanlıyız! :) Geri kalan günlerde topraktan, toprağın içinde neler olduğundan bahsedip kompost yapacağız. Elbette meşhur “Soso'nun Kompost Kitabı” eşliğinde... :)

Bu ay beş hafta sürüyor. Ayın son haftası (27-30 Kasım), ilk iki gün toprağın içinde yetişen kök sebzelerle çalışacağız. Kök sebzelerle eşleştirme çalışmaları, sanat ve matematik etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Çarşamba ve perşembe günü toprakta yaşayan canlıları ele alacağız. Haftanın son günü ise "Toprağı nasıl koruruz?" konusunu temel alarak çalışacağız. Büyük gruplarla erozyon konusuna da eğileceğiz.

Dopdolu, heyecanlı bir kasım bizi bekliyor. Hepimiz için neşeli bir ay diliyorum. Sevgiler...

Mavi Çam



#

ümitköy kreş

ümitköy anaokulu

çayyolu kreş

çayyolu anaokulu

alacaatlı kreş

alacaatlı anaokulu

çayyolu kreş

çayyolu anaokulu

çankaya kreş

çankaya anaokulu

ümitköy kreş

ümitköy anaokulu

çayyolu kreş

çayyolu anaokulu

alacaatlı kreş

alacaatlı anaokulu

çankaya kreş

çankaya anaokulu

çayyolu kreş

çayyolu anaokulu



10 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page